Botox είναι το εμπορικό όνομα που έχει δώσει η εταιρεία Allergan στο φάρμακο που έχει ως δραστική ουσία την Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Κυκλοφορεί επίσης και ως Dysport από την φαρμακευτική εταιρεία Ipsen. Πρόκειται για μια ουσία που χαλαρώνει τους μύες και καταργεί τη σύσπασή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες που δημιουργούνται στο δέρμα, λόγω της σύσπασης των μυών που βρίσκονται από κάτω του, να εξαλείφονται.

Πώς γίνεται;

Η εφαρμογή του botox γίνεται ενέσιμα με λεπτή βελόνα, τοπικά στους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Είναι μια διαδικασία ελάχιστα επώδυνη για τους ασθενείς και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Οι βασικές περιοχές του προσώπου που μπορεί να εφαρμοστεί το φάρμακο είναι το μέτωπο (ρυτίδες μετώπου και μεσόφρυου) και τα μάτια (πόδι της χήνας). Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται μετά την 4η ημέρα από την εφαρμογή και η τελική εκτίμησή τους γίνεται γύρω στις 2 εβδομάδες, οπότε μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη εφαρμογή για να διορθωθούν πιθανές ατέλειες.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Το φάρμακο παραμένει και δρά τοπικά. Η εφαρμογή του από εξειδικευμένο γιατρό (πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο) εγγυάται την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, που είναι εκχυμώσεις (μελανιές) στο σημείο εφαρμογής, αίσθημα βάρους στην περιοχή και μικρό τοπικό πρήξιμο. Όπως έχει αποδειχθεί μέσα από νεότερες διεθνείς μελέτες, είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία. ακόμα και μετά απο μακροχρόνια χρήση, ενώ προσφέρει αποτελεσματική απάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, χωρίς παραμορφώσεις όταν εφαρμόζεται από έμπειρους ειδικούς.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης στους μύες διαρκεί γύρω στους 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει οτι περίπου 6 μήνες μετά την εφαρμογή, η ικανότητα των μυών να συσπώνται έχει επανέλθει πλήρως στην κατάσταση που ήταν πριν από την εφαρμογή του botox, χωρίς άλλες αλλαγές.

Διακόπτωντας το ΒΟΤΟΧ οι ρυτίδες γίνονται χειρότερες;

Με την μακροχρόνια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, επιτυγχάνουμε οι ρυτίδες του προσώπου να επανέλθουν λιγότερο έντονες και το δέρμα να διατηρήσει κατά ένα ποσοστό την φρεσκάδα του ακόμα και μετα το πέρας της δράσης του.

Σε ποιά ηλικία πρέπει να αρχίσει κανείς την θεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης της εφαρμογής της ουσίας. Όταν υπάρχουν ρυτίδες στο πρόσωπο που αρχίζουν να γίνονται μόνιμες και κριθεί από τον γιατρό οτι αυτές μπορούν να εξαλειφθούν με το botox, τότε γίνεται η εφαρμογή.

Σε ποιές περιπτώσεις δεν ενδείκνυται;

Αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαριά μυασθένεια (Myasthenia Gravis). Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται σε γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Οδηγίες μετά από Botox

Προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου σας για 2-3 ώρες μετά την θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών). Αυτό βοηθά να ενεργήσει γρηγορότερα μέσα στους μύες.
Παρόλο που η τεχνική αυτή θα βοηθήσει, δεν σημαίνει πως αν το ξεχάσετε θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα.

  • Μην δοκιμάσετε να τρίψετε τις περιοχές που έγινε η θεραπεία, για τις επόμενες 24 ώρες.
  • Μην χρησιμοποιήσετε make-up για 4 ώρες μετά την θεραπεία.
  • Μη ξαπλώσετε και μην ασκηθείτε έντονα για 4 ώρες μετά την θεραπεία.
  • Αποφύγετε το καυτό ντους, το σεσουάρ και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για τις επόμενες 2 ημέρες.
  • Μπορεί να εμφανίσετε  μικρά σημαδάκια, ή κοκκινίλες θα εξαφανιστούν ολοσχερώς μέσα σε λίγες ώρες.
  • Αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης και αλκοόλ για 2 ημέρες. Αποφύγετε την έντονη άσκηση για 2 ημέρες μετά τη χρήση του botox
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο