Ενδοδοντία

Η Ενδοδοντία ασχολείται με την αντιμετώπιση και θεραπεία των προβλημάτων που πηγάζουν από τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Όταν ένα δόντι έχει βαθειά τερηδόνα ή κάταγμα,μπορεί να δημιουργηθεί μόλυνση στο εσωτερικό του λόγω της εισόδου των μικροβίων κι έτσι δημιουργείται η ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).Αν το δόντι μείνει αθεράπευτο,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί έντονος κι ανυπόφορος πόνος ή και πρήξιμο (απόστημα). Στην κλινική μας,η ενδοδοντική θεραπεία δεν πονάει καθώς τελείται κάτω από τοπική αναισθησία και για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται από μία μέχρι τρεις συνεδρίες με την χρήση μικροσκοπίου και laser ανάλογα με την περίπτωση.Ο στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η εξάλειψη του μικροβιακού παράγοντα από το εσωτερικό του δοντιού
• με την χρήση μικροεργαλείων και αντιμικροβιακών υγρών και
• την ερμητική έμφραξη της πολφικής κοιλότητας ώστε να μην επιτραπεί μελλοντικά η επανείσοδος των μικροβίων. Με αυτόν τον τρόπο,το δόντι παραμένει υγιές και λειτουργικό στο στόμα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

  1. ΣΤΟΜΑΤΟΠΛΥΣΕΙΣ με χλιαρό προς ζεστό ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ στην περιοχή που ενοχλεί ( διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό).
  2. Επί πόνου μπορείτε να χρησιμοποιείτε ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ( Depon, Panadol extra , Mesulid , Algofren). Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή κι αμέσως μετά απ’ αυτή για λίγες μέρες να υπάρξει ενόχληση ή πόνος. Για τη δοσολογία μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες ή να μας συμβουλευτείτε.
  3. Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά θα πρέπει να τα λάβετε σύμφωνα με τις οδηγίες για το χρονικό διάστημα  που σας  έχει υποδειχθεί και μην τα διακόψετε ακόμη κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Διακόψτε αμέσως κάθε φάρμακο σε περίπτωση που έχετε κάποια αντίδραση ή αλλεργία.
  4. Στα δόντια στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η θεραπεία, τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα. Από την ώρα της τοποθέτησης του καλό είναι ΝΑ ΜΗ ΦΑΤΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ.
  5. Υπάρχει περίπτωση το σφράγισμα να φύγει είτε ολικώς είτε μερικώς. Εάν απομακρυνθεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η έμφραξη θα πρέπει να προσέλθετε γι’ αποκατάσταση.
  6. Γενικά κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης και μέχρι τη τελική προσθετική αποκατάσταση  του δοντιού, καλό είναι να προσπαθείτε ΝΑ ΜΑΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ περιοχή του στόματος, προς αποφυγή κατάγματος.
  7. Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή κάποιο σύμπτωμα που δεν περιγράφεται παραπάνω, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο